Kontur (Swecon) 2017
May. 29th, 2017 05:58 pm![[personal profile]](https://www.dreamwidth.org/img/silk/identity/user.png)
2017 års Swecon var tillbaka i Uppsala och på Clarion Hotell Gillet, platsen för Swecon 2012. Den hölls den 26-28 maj och hade drygt 320 deltagare på plats över de tre dagarna (endast en uppskattning på söndagens morgon). Hedersgäster var Siri Pettersen från Norge samt Kameron Hurley och Ann Leckie från USA. Dessutom hade de Saladin Ahmed som hedersgäst emeritus, då han hade fått lämna återbud några månader innan kongressen. Jämfört med 2012 så var vi färre deltagare men hade också betydligt större programytor att tillgå, så det var betydligt lättare och behagligare att vara på kongressen som deltagare: det var inte alls samma problem med trängsel, dålig luft och buller.
Kongressen kunde också disponera ett stort antal rum, så det fanns en fan lounge med fanzineverkstad (som jag dock inte såg användas), fanzines för avhämtning och utrymme för samtal, ett aktivitetsrum med brädspel och lite leksaker, två rum för försäljare (förutom Alvarfonden), green room, gopherhåla, tyst rum och hela fem programrum (två stora, två mellanstora och ett litet), även om oftast bara tre användes samtidigt. I fanzinerummet plockade jag på mig Seppos nyutgivna oneshot Fluff, samt kompletterade min egen fanzinesamling med några få titlar; det mesta som erbjöds var från 2000 eller senare och var sådant jag redan hade.
Therese och jag anlände till kongressen strax innan klockan 14 och kunde checka in direkt på hotellet. Therese ville träna och duscha, och eftersom jag var ganska hungrig så började jag med att leta efter några lämpliga personer att äta lunch med. Fia, Sanna Bo och Flemming hade samma intresse, så vi gick en liten promenad i Uppsala innan vi hittade en italiensk restaurang alldeles runt hörnet från hotellet. Det blev mycket diskussion om serier och tv-serier över pastan.
Öppningsceremonin inleddes med den nyskrivna filksången "Häpnad till folket", skriven av Ollie och framförd med en röst av stora delar av kongresskommittén. Min inspelare var lite seg att starta, men jag lyckades fånga in större delen av sången. Sedan följde en ganska ordinär invigningsceremoni, som blev lite rörig eftersom den hölls på svenska och engelska och varje person själv var ansvarig för att berätta sin information på både engelska och svenska. Det kan vara bättre att låna upplägget från Eurovision, där olika kommittémedlemmar tar huvudansvar för olika språk. Swecons ande släpptes slutligen fri, denna gång utan att våldsinsatser krävdes.
Baren hade lokala öhl från Uppsala, och det fanns dels en liten bar på konferensavdelningen en trappa upp och så hotellets ordinarie bar och restaurang på bottenvåningen. På fredagen var sortimentet i själva kongressbaren ganska begränsat (Eriksberg lager och Freedom IPA), men redan på lördagen hade det förbättrats betydligt. Tyvärr var det däremot lite dåligt med trevliga sittplatser vid kongressbaren, mest var det ståbord och ganska hårda pallar.
Panelsamtalet om att forska om sf och fantasy, med August (moderator), Jerry M, Jakob L, Josefine W och Britt F var riktigt intressant. Det märktes att August var lite ovan vid moderatorrollen i våra sammanhang, men det blev en intressant diskussion om hur forskningen kunde berika bokläsning och filmtittande och hur forskning och undervisning i sf och fantasy var relevant inom bland annat lärarutbildningen. Jakobs beskrivning av hur han hade en fangrupp kring sin forskning inom den grupp han forskade om lämnade även de andra panelisterna häpna över metanivåerna. Hans forskning hade tydligen lett till livliga metodologiska diskussioner.
Vi hade även ett kortare möte om världskongressen, särskilt om barnprogrammet, eftersom inga av oss inblandade svenskar (Marie, Therese och jag själv) kunde vara med på mötet i Helsingfors veckan innan.
Fredagens program avslutades för min del med att jag skulle leda filksång. Den här gången hade jag valt att testa en hederlig allsång med texthäften istället för en filkcirkel av internationell typ, och jag tycker nog att det föll väl ut. Vi var sex-sju sångare, där alla utom Flemming och Seppo var okända för mig, och några av dem var inte bara riktigt goda sångare utan hade även god körvana. Efter uppvärmning med "Rymden är stor" klarade vi av "Högtravande hymn till fandom", "Nu filkas det", "Längtan till fandom", "Pappersframmatningen är trasig", "Höstcon 85", "Jag vill bo i rymden", "Child of the Library", "Never Set the Cat on Fire" och ett tappert försök att klara av Cat Fabers One Esk, men där räckte inte vår samlade sångerfarenhet till för att få till stämmorna. Jag blandade sången med att berätta lite om filk, fandom och bakgrunden till några av sångerna. Efteråt satt tre av oss kvar och bläddrade igenom min pärm med filksånger och sjöng hela eller delar av olika sånger.
Det här blev den mest lyckade filksessionen jag lett hittills, och allsånger är nog vägen framåt för svensk filk. Det var några sånghäften över efter allsången, så jag gav varsitt till Lennart, Ylva och Urban, vilket ledde till mycket munterhet och förskräckta minnen från Höstcon 85, även om de mindes Gunnar Gällmos hedersgästtal med glädje. Sedan satt jag i hotellbaren med bland andra JHH, Sanna Bo och Fia och pratade.
Hotellfrukosten på lördagen var som den brukar vara, och den här gången hade jag sällskap med BLV, Rolf A, Joakim M, David J och paret Kaj, där vi hade kontinuerlig hela havet stormar kring sittplatserna.
Thomas R ledde en gruppdiskussion om fanhistoriska projekt, där han pratade mycket om de två arkiven för sf och fantasy som finns i Tyskland, förutom olika privata samlingar. Tydligen har tysk fandom via Thomas en samling med inspelningar från kongresser sedan 60-talet, motsvarande Lars-Olovs diabildssamling. Förutom jag själv var bara Jörgen J där; Jörgen har ett pågående projekt att dokumentera Jules Verne-magasinet samt Sam J:s utgivning inom Delta SF och Fakta och fantasi, och själv försöker jag gräva fram den svenska fanniska musikens historia.
Apropå fanhistoria så hade min moster just skickat över en kopia av bilden där Alvar Appeltofft bär ut henne vid deras studentexamen från Halmstad högre allmänna läroverk 1961. De hade som tradition att pojkarna skulle bära ut flickorna i gullstol, men Alvar hade i god tid frågat min moster om han fick bära ut henne själv. Den väckte stor nyfikenhet hos många av de äldre fansen. Det är kanske inte många aktiva fans idag som hade kontakt med honom direkt, men han var svensk fandoms första superfan, trots att han endast varit aktiv en kort tid.
Ola Å var besviken att han hade missat min filkallsång på fredagskvällen, utan fick trösta sig med en kopia av sånghäftet. Jag gjorde ett senare försök att leda en ny allsång på lördagskvällen för de som hade missat det första eller ville sjunga igen, men annonserade det nog alldeles för sent. Filk är ett utmärkt alternativ till barhäng, men då måste man först veta att det finns, och vi svenska fans är väldigt fästa vid våra planerade program.
Från en internationell synvinkel var det ungefär som vanligt. Vi hade ett stort gäng finnar, de flesta här för att de var inblandade i Worldcon 75, och jag tror nog att för minst hälften av dem var det deras första Swecon. Rolf A och Herman var våra stammisar från Norge, och Flemming från Danmark. Han hade sällskap av Sanna Bo, som gjorde sin första kongress utanför Danmark och verkade befinna sig i ett kontinuerligt fanniskt nirvana. Tomas Recktenwald hade kommit från Tyskland och gjorde reklam för nästa Eurocon. Däremot var det inte många från Storbritannien eller USA i år, förutom Luke S och Kamerons sällskap.
(Tillägg: det fanns ytterligare en handfull fans från Norden och USA, men de pratade jag inte med. Och tyvärr missade jag helt att PC var där!)
Swecon-omröstningen var inte vidare välbesökt, det var främst de närmast sörjande som var där, och den låg även mot hedersgästintervjun med Kameron. Föga förvånande vann budet från Stockholm med Fantastika 2018 i Dieselverkstaden i Sickla och de offentliggjorde även sin första hedersgäst i form av Ian Watson.
Jag deltog även i frågestunden om Worldcon 75, där större delen av publiken visade sig bestå av personer som redan var inblandade i kongressen. Däremot fick jag en hel del frågor om barn- och ungdomsprogrammet från andra kongressdeltagare i korridorerna, så jag hoppas på många svenskspråkiga barn och ungdomar i Helsingfors i augusti.
Lunch blev sushi med Jukka H, alldeles utanför kongresslokalen. Kongresshotellet ligger mitt i centrala Uppsala, så det fanns gott om restauranger av alla de slag bara inom det närmaste kvarteret. Sedan blev det mycket häng och diskussioner i baren tills jag gick på panelen "Drömmer vi fortfarande om rymden" men jag smög mig ut efter ungefär halva panelen. Istället hamnade jag i spelrummet där jag spelade "Ticket to Ride" med far och son Tobias och Erik B, och partiet drog ut på tiden så jag missade Jesper Stages föredrag "Logic of Empire: economics of colonialism in fantastic fiction". Sedan var det dags att sitta mitt pass i Alvarfondens antikvariat, där det mest upphetsande som hände var att kortläsaren slutade att fungera efter att den blivit laddad. Som tur var fanns Swish och kontanter som alternativ, och Johan A lyckades få apparaterna att prata med varandra efter en liten stund.
Panelen om Transformativ fankultur: fan fiction och fandom var riktigt intressant, även om det var synd att Pebbles hade fått förhinder och panelen därmed var utan moderator. Karin W, Therese och Eira pratade om vad som är lockande med fanfic, hur fanfic är en gåvoekonomi och relationen med andra delar av fandom. Eira gjorde ett bra jobb som akutmoderator när delar av publiken snöade in för mycket på tekniska aspekter hos olika fanfic-arkiv. Det här var nog den första panelen om fanfic på en svensk kongress som lyckades att nå utöver att vara en ren introduktionspanel. I publiken var Agnieszka och jag själv rörande överens att fanfic främst bör förstås som en fannisk praktik, där alla ontologiska hårklyverier finner sin rationella lösning i insikten om denna praxis.
Lördagens program avslutades med att jag lyssnade på Kristers elektronmusikstycke. De var tänkta som filmmusik utan film, men jag får väl säga att de låg utanför mina egna normala ramar: elektronisk instrumentalmusik och film ligger allihop utanför vad jag själv brukar vara intresserad av. Konserten rundades av med en allmän diskussion om filmmusik och musikens betydelse för film. Efteråt hann jag även prata lite filk med Krister i baren, innan vi ramlade ner till hotellbaren. Jag tittade även in på Jukkas Kuis, där Sanna Bo utförde en interpretativ dans.
Apropå filk kom representanter för både dansk och finsk fandom till mig och frågade om filksånger med Cthulhu- respektive gopher-tema. Jag kunde faktiskt ge exempel på goda filksånger kring båda ämnena, även sådana som inte var skrivna av mig. Men det är intressant att det finns minst lika mycket intresse av mig som filkare i Danmark och Finland som i Sverige, särskilt eftersom det inte finns brist på goda filkkrafter eller fannisk musikalitet i Finland.
Söndagens frukost intogs i samkväm med Ann Leckie, Nina T, Sini, Johan A, Ben R och Susanna P. Vi kom in på Finlands kolonialhistoria med språkpolitik och nationalism under främst 1800-talet, där vi gjorde många jämförelser med Irland. (Om man ska vara stolt över något som svensk så kanske det faktum att vi varit kolonialmakt över två grannländer där båda två lyckats bli framgångsrika och självständiga statsbildningar är något att tänka på. Fast det säger kanske mer om norrmännen och finnarna än om oss.) Samtalet gled senare in på rivalitet mellan svenska universitet och Cat Fabers fantastiska filksång "One Esk" om huvudpersonen i Ancillary Justice. Jag hann även senare spela upp sången för Ann. Hon var en genomtrevlig och helt fantastisk hedersgäst, även om jag min vana trogen lyckades undvika att gå på de flesta panelerna där hedersgästerna var med.
Fandompodden, en stafettpodd där olika svenska fangrupper turas att sända, hade en inspelning inför publik under kongressen. Håkan W, årets mycket värdiga Alvarpristagare, hade tyvärr blivit sjuk och kunde inte leda diskussionen, och efter lite snabbt fotarbete lyckades jag avstyra att jag skulle vara med i sändningen utan bara skulle se till att inspelningen fungerade och kom iväg till Håkan. Tack vare Åka och Tommy hade vi sedan tre separata inspelningar igång under panelen, ifall den första från mixerbordet skulle fallera (vilket den inte gjorde). Sändningen ligger redan uppe på Fandompoddens hemsida och på iTunes. Deltagare i panelen var Simon (Malmö och moderator), Eva (Jönköping), Joakim (Norrland) och Kristin (Uppsala/Stockholm), och samtalet blev ganska spretigt men kul.
Min fanniska syster Ylva och jag hade ett långt och trevligt samtal om befantas befanta, Sam J:s musikaliska gärning och gamla kassettfanzine. Hon mindes bland annat Bertil och Bodil Mårtenssons framförande av Griegs "I bergakungens sal" på kazoo och grytlock i något nummer av Ogre med stor glädje.
Jag lyssnade även på panelen om att starta en lokal fandom, men den var tyvärr lite ofokuserad och jag tror att den hade saknade Håkan W som moderator. Det blev mer diskussioner om vad fandom är än om det praktiska i att skapa och starta en lokal fandom idag.
Den enda programpunkten med en hedersgäst som jag gick på var "Sustainable fandom", med BLV, Hanna H, Marianna L och Ann Leckie i panelen. Jag missade början, men de talade främst om uppförandekoder och hur man praktiskt ska hantera brott mot den, samt hur man ska förhålla sig till personer som systematiskt bryter mot dem på olika kongresser. Men man hann även kort diskutera tillgänglighetsaspekter och "trigger warnings".
Och kan vi snälla kalla våra ordningsregler på svenska kongresser för just ordningsregler och inte något annat?
Sedan vandrade jag mot Uppsala C i sällskap med Karolin N från Lundafandom, där jag tog en smörgås i väntan på Therese som hade varit och hälsat på sin gamla vän Sanna med dottern Signe. Resan hem avlöpte utan problem, och vi plockade upp Hulda i Nässjö innan vårt tåg kom fram till Jönköping.
Det här var en helt kromulent Swecon, med bra program, utmärkta hedersgäster och där allting gick precis som det skulle. Heder åt alla arrangörer och programdeltagare! Några småsaker finns det dock att förbättra, även om flera av dem ligger utanför kommitténs möjligheter att själva fixa.
En var att de sociala ytorna inte fungerade så bra som man skulle vilja, särskilt då kongressens barutrymme, men här är man förstås avhängig lokalen och hotellet. Jag saknade även programtablåer centralt vid receptionen och vid varje rum; det blev lite småändringar i programmet efter tryck av programbladet och Grenadines presentation av programmet är tyvärr halvslött och inte helt idealiskt. KonOpas fungerar i mitt tycke mycket bättre som ren presentation av ett kongressprogram. Det här var även det andra året i rad där vår Swecon haft färre besökare än föregående Swecon på samma plats. Delvis kanske detta berodde på datumet och krock med Forodrims evenemang samma helg, men jag tror att vi inte ska vila på lagrarna från Eurocon kring hur vi når nya presumtiva fans.
Och så serverade hotellbaren mig en drink på lördagskvällen som jag inte ens med den bästa vilja i världen skulle kunna kalla för en gin & tonic. Men det lastar jag inte kommittén för.
Kongressen kunde också disponera ett stort antal rum, så det fanns en fan lounge med fanzineverkstad (som jag dock inte såg användas), fanzines för avhämtning och utrymme för samtal, ett aktivitetsrum med brädspel och lite leksaker, två rum för försäljare (förutom Alvarfonden), green room, gopherhåla, tyst rum och hela fem programrum (två stora, två mellanstora och ett litet), även om oftast bara tre användes samtidigt. I fanzinerummet plockade jag på mig Seppos nyutgivna oneshot Fluff, samt kompletterade min egen fanzinesamling med några få titlar; det mesta som erbjöds var från 2000 eller senare och var sådant jag redan hade.
Therese och jag anlände till kongressen strax innan klockan 14 och kunde checka in direkt på hotellet. Therese ville träna och duscha, och eftersom jag var ganska hungrig så började jag med att leta efter några lämpliga personer att äta lunch med. Fia, Sanna Bo och Flemming hade samma intresse, så vi gick en liten promenad i Uppsala innan vi hittade en italiensk restaurang alldeles runt hörnet från hotellet. Det blev mycket diskussion om serier och tv-serier över pastan.
Öppningsceremonin inleddes med den nyskrivna filksången "Häpnad till folket", skriven av Ollie och framförd med en röst av stora delar av kongresskommittén. Min inspelare var lite seg att starta, men jag lyckades fånga in större delen av sången. Sedan följde en ganska ordinär invigningsceremoni, som blev lite rörig eftersom den hölls på svenska och engelska och varje person själv var ansvarig för att berätta sin information på både engelska och svenska. Det kan vara bättre att låna upplägget från Eurovision, där olika kommittémedlemmar tar huvudansvar för olika språk. Swecons ande släpptes slutligen fri, denna gång utan att våldsinsatser krävdes.
Baren hade lokala öhl från Uppsala, och det fanns dels en liten bar på konferensavdelningen en trappa upp och så hotellets ordinarie bar och restaurang på bottenvåningen. På fredagen var sortimentet i själva kongressbaren ganska begränsat (Eriksberg lager och Freedom IPA), men redan på lördagen hade det förbättrats betydligt. Tyvärr var det däremot lite dåligt med trevliga sittplatser vid kongressbaren, mest var det ståbord och ganska hårda pallar.
Panelsamtalet om att forska om sf och fantasy, med August (moderator), Jerry M, Jakob L, Josefine W och Britt F var riktigt intressant. Det märktes att August var lite ovan vid moderatorrollen i våra sammanhang, men det blev en intressant diskussion om hur forskningen kunde berika bokläsning och filmtittande och hur forskning och undervisning i sf och fantasy var relevant inom bland annat lärarutbildningen. Jakobs beskrivning av hur han hade en fangrupp kring sin forskning inom den grupp han forskade om lämnade även de andra panelisterna häpna över metanivåerna. Hans forskning hade tydligen lett till livliga metodologiska diskussioner.
Vi hade även ett kortare möte om världskongressen, särskilt om barnprogrammet, eftersom inga av oss inblandade svenskar (Marie, Therese och jag själv) kunde vara med på mötet i Helsingfors veckan innan.
Fredagens program avslutades för min del med att jag skulle leda filksång. Den här gången hade jag valt att testa en hederlig allsång med texthäften istället för en filkcirkel av internationell typ, och jag tycker nog att det föll väl ut. Vi var sex-sju sångare, där alla utom Flemming och Seppo var okända för mig, och några av dem var inte bara riktigt goda sångare utan hade även god körvana. Efter uppvärmning med "Rymden är stor" klarade vi av "Högtravande hymn till fandom", "Nu filkas det", "Längtan till fandom", "Pappersframmatningen är trasig", "Höstcon 85", "Jag vill bo i rymden", "Child of the Library", "Never Set the Cat on Fire" och ett tappert försök att klara av Cat Fabers One Esk, men där räckte inte vår samlade sångerfarenhet till för att få till stämmorna. Jag blandade sången med att berätta lite om filk, fandom och bakgrunden till några av sångerna. Efteråt satt tre av oss kvar och bläddrade igenom min pärm med filksånger och sjöng hela eller delar av olika sånger.
Det här blev den mest lyckade filksessionen jag lett hittills, och allsånger är nog vägen framåt för svensk filk. Det var några sånghäften över efter allsången, så jag gav varsitt till Lennart, Ylva och Urban, vilket ledde till mycket munterhet och förskräckta minnen från Höstcon 85, även om de mindes Gunnar Gällmos hedersgästtal med glädje. Sedan satt jag i hotellbaren med bland andra JHH, Sanna Bo och Fia och pratade.
Hotellfrukosten på lördagen var som den brukar vara, och den här gången hade jag sällskap med BLV, Rolf A, Joakim M, David J och paret Kaj, där vi hade kontinuerlig hela havet stormar kring sittplatserna.
Thomas R ledde en gruppdiskussion om fanhistoriska projekt, där han pratade mycket om de två arkiven för sf och fantasy som finns i Tyskland, förutom olika privata samlingar. Tydligen har tysk fandom via Thomas en samling med inspelningar från kongresser sedan 60-talet, motsvarande Lars-Olovs diabildssamling. Förutom jag själv var bara Jörgen J där; Jörgen har ett pågående projekt att dokumentera Jules Verne-magasinet samt Sam J:s utgivning inom Delta SF och Fakta och fantasi, och själv försöker jag gräva fram den svenska fanniska musikens historia.
Apropå fanhistoria så hade min moster just skickat över en kopia av bilden där Alvar Appeltofft bär ut henne vid deras studentexamen från Halmstad högre allmänna läroverk 1961. De hade som tradition att pojkarna skulle bära ut flickorna i gullstol, men Alvar hade i god tid frågat min moster om han fick bära ut henne själv. Den väckte stor nyfikenhet hos många av de äldre fansen. Det är kanske inte många aktiva fans idag som hade kontakt med honom direkt, men han var svensk fandoms första superfan, trots att han endast varit aktiv en kort tid.
Ola Å var besviken att han hade missat min filkallsång på fredagskvällen, utan fick trösta sig med en kopia av sånghäftet. Jag gjorde ett senare försök att leda en ny allsång på lördagskvällen för de som hade missat det första eller ville sjunga igen, men annonserade det nog alldeles för sent. Filk är ett utmärkt alternativ till barhäng, men då måste man först veta att det finns, och vi svenska fans är väldigt fästa vid våra planerade program.
Från en internationell synvinkel var det ungefär som vanligt. Vi hade ett stort gäng finnar, de flesta här för att de var inblandade i Worldcon 75, och jag tror nog att för minst hälften av dem var det deras första Swecon. Rolf A och Herman var våra stammisar från Norge, och Flemming från Danmark. Han hade sällskap av Sanna Bo, som gjorde sin första kongress utanför Danmark och verkade befinna sig i ett kontinuerligt fanniskt nirvana. Tomas Recktenwald hade kommit från Tyskland och gjorde reklam för nästa Eurocon. Däremot var det inte många från Storbritannien eller USA i år, förutom Luke S och Kamerons sällskap.
(Tillägg: det fanns ytterligare en handfull fans från Norden och USA, men de pratade jag inte med. Och tyvärr missade jag helt att PC var där!)
Swecon-omröstningen var inte vidare välbesökt, det var främst de närmast sörjande som var där, och den låg även mot hedersgästintervjun med Kameron. Föga förvånande vann budet från Stockholm med Fantastika 2018 i Dieselverkstaden i Sickla och de offentliggjorde även sin första hedersgäst i form av Ian Watson.
Jag deltog även i frågestunden om Worldcon 75, där större delen av publiken visade sig bestå av personer som redan var inblandade i kongressen. Däremot fick jag en hel del frågor om barn- och ungdomsprogrammet från andra kongressdeltagare i korridorerna, så jag hoppas på många svenskspråkiga barn och ungdomar i Helsingfors i augusti.
Lunch blev sushi med Jukka H, alldeles utanför kongresslokalen. Kongresshotellet ligger mitt i centrala Uppsala, så det fanns gott om restauranger av alla de slag bara inom det närmaste kvarteret. Sedan blev det mycket häng och diskussioner i baren tills jag gick på panelen "Drömmer vi fortfarande om rymden" men jag smög mig ut efter ungefär halva panelen. Istället hamnade jag i spelrummet där jag spelade "Ticket to Ride" med far och son Tobias och Erik B, och partiet drog ut på tiden så jag missade Jesper Stages föredrag "Logic of Empire: economics of colonialism in fantastic fiction". Sedan var det dags att sitta mitt pass i Alvarfondens antikvariat, där det mest upphetsande som hände var att kortläsaren slutade att fungera efter att den blivit laddad. Som tur var fanns Swish och kontanter som alternativ, och Johan A lyckades få apparaterna att prata med varandra efter en liten stund.
Panelen om Transformativ fankultur: fan fiction och fandom var riktigt intressant, även om det var synd att Pebbles hade fått förhinder och panelen därmed var utan moderator. Karin W, Therese och Eira pratade om vad som är lockande med fanfic, hur fanfic är en gåvoekonomi och relationen med andra delar av fandom. Eira gjorde ett bra jobb som akutmoderator när delar av publiken snöade in för mycket på tekniska aspekter hos olika fanfic-arkiv. Det här var nog den första panelen om fanfic på en svensk kongress som lyckades att nå utöver att vara en ren introduktionspanel. I publiken var Agnieszka och jag själv rörande överens att fanfic främst bör förstås som en fannisk praktik, där alla ontologiska hårklyverier finner sin rationella lösning i insikten om denna praxis.
Lördagens program avslutades med att jag lyssnade på Kristers elektronmusikstycke. De var tänkta som filmmusik utan film, men jag får väl säga att de låg utanför mina egna normala ramar: elektronisk instrumentalmusik och film ligger allihop utanför vad jag själv brukar vara intresserad av. Konserten rundades av med en allmän diskussion om filmmusik och musikens betydelse för film. Efteråt hann jag även prata lite filk med Krister i baren, innan vi ramlade ner till hotellbaren. Jag tittade även in på Jukkas Kuis, där Sanna Bo utförde en interpretativ dans.
Apropå filk kom representanter för både dansk och finsk fandom till mig och frågade om filksånger med Cthulhu- respektive gopher-tema. Jag kunde faktiskt ge exempel på goda filksånger kring båda ämnena, även sådana som inte var skrivna av mig. Men det är intressant att det finns minst lika mycket intresse av mig som filkare i Danmark och Finland som i Sverige, särskilt eftersom det inte finns brist på goda filkkrafter eller fannisk musikalitet i Finland.
Söndagens frukost intogs i samkväm med Ann Leckie, Nina T, Sini, Johan A, Ben R och Susanna P. Vi kom in på Finlands kolonialhistoria med språkpolitik och nationalism under främst 1800-talet, där vi gjorde många jämförelser med Irland. (Om man ska vara stolt över något som svensk så kanske det faktum att vi varit kolonialmakt över två grannländer där båda två lyckats bli framgångsrika och självständiga statsbildningar är något att tänka på. Fast det säger kanske mer om norrmännen och finnarna än om oss.) Samtalet gled senare in på rivalitet mellan svenska universitet och Cat Fabers fantastiska filksång "One Esk" om huvudpersonen i Ancillary Justice. Jag hann även senare spela upp sången för Ann. Hon var en genomtrevlig och helt fantastisk hedersgäst, även om jag min vana trogen lyckades undvika att gå på de flesta panelerna där hedersgästerna var med.
Fandompodden, en stafettpodd där olika svenska fangrupper turas att sända, hade en inspelning inför publik under kongressen. Håkan W, årets mycket värdiga Alvarpristagare, hade tyvärr blivit sjuk och kunde inte leda diskussionen, och efter lite snabbt fotarbete lyckades jag avstyra att jag skulle vara med i sändningen utan bara skulle se till att inspelningen fungerade och kom iväg till Håkan. Tack vare Åka och Tommy hade vi sedan tre separata inspelningar igång under panelen, ifall den första från mixerbordet skulle fallera (vilket den inte gjorde). Sändningen ligger redan uppe på Fandompoddens hemsida och på iTunes. Deltagare i panelen var Simon (Malmö och moderator), Eva (Jönköping), Joakim (Norrland) och Kristin (Uppsala/Stockholm), och samtalet blev ganska spretigt men kul.
Min fanniska syster Ylva och jag hade ett långt och trevligt samtal om befantas befanta, Sam J:s musikaliska gärning och gamla kassettfanzine. Hon mindes bland annat Bertil och Bodil Mårtenssons framförande av Griegs "I bergakungens sal" på kazoo och grytlock i något nummer av Ogre med stor glädje.
Jag lyssnade även på panelen om att starta en lokal fandom, men den var tyvärr lite ofokuserad och jag tror att den hade saknade Håkan W som moderator. Det blev mer diskussioner om vad fandom är än om det praktiska i att skapa och starta en lokal fandom idag.
Den enda programpunkten med en hedersgäst som jag gick på var "Sustainable fandom", med BLV, Hanna H, Marianna L och Ann Leckie i panelen. Jag missade början, men de talade främst om uppförandekoder och hur man praktiskt ska hantera brott mot den, samt hur man ska förhålla sig till personer som systematiskt bryter mot dem på olika kongresser. Men man hann även kort diskutera tillgänglighetsaspekter och "trigger warnings".
Och kan vi snälla kalla våra ordningsregler på svenska kongresser för just ordningsregler och inte något annat?
Sedan vandrade jag mot Uppsala C i sällskap med Karolin N från Lundafandom, där jag tog en smörgås i väntan på Therese som hade varit och hälsat på sin gamla vän Sanna med dottern Signe. Resan hem avlöpte utan problem, och vi plockade upp Hulda i Nässjö innan vårt tåg kom fram till Jönköping.
Det här var en helt kromulent Swecon, med bra program, utmärkta hedersgäster och där allting gick precis som det skulle. Heder åt alla arrangörer och programdeltagare! Några småsaker finns det dock att förbättra, även om flera av dem ligger utanför kommitténs möjligheter att själva fixa.
En var att de sociala ytorna inte fungerade så bra som man skulle vilja, särskilt då kongressens barutrymme, men här är man förstås avhängig lokalen och hotellet. Jag saknade även programtablåer centralt vid receptionen och vid varje rum; det blev lite småändringar i programmet efter tryck av programbladet och Grenadines presentation av programmet är tyvärr halvslött och inte helt idealiskt. KonOpas fungerar i mitt tycke mycket bättre som ren presentation av ett kongressprogram. Det här var även det andra året i rad där vår Swecon haft färre besökare än föregående Swecon på samma plats. Delvis kanske detta berodde på datumet och krock med Forodrims evenemang samma helg, men jag tror att vi inte ska vila på lagrarna från Eurocon kring hur vi når nya presumtiva fans.
Och så serverade hotellbaren mig en drink på lördagskvällen som jag inte ens med den bästa vilja i världen skulle kunna kalla för en gin & tonic. Men det lastar jag inte kommittén för.
Tackar!
Date: 2017-05-29 05:03 pm (UTC)Några småkommentarer:
"fan lounge" - nja, sällskapsrum hade vi skrivit på svenska, dvs lounge på engelska. Som det stod i programboken så var det avsett för att sitta och umgås och dricka öl i.
olika kommittémedlemmar tar huvudansvar för olika språk - utmärkt tanke! Den ska jag minnas.
Tyvärr var det däremot lite dåligt med trevliga sittplatser vid kongressbaren -- ja, det var därför vi hade sällskapsrummet
vi varit kolonialmakt över två grannländer -- Jag förstår vad du menar, men terminologin är fel. En kolonialmakt har kolonier, dvs besittningar som exploateras ekonomiskt och lyder under andra lagar, vilket inte var fallet med Finland och Norge (landsdel respektive unionsstat, om än motvilligt).
Det blev mer diskussioner om vad fandom är än om det praktiska i att skapa och starta en lokal fandom idag. - synd!
Delvis kanske detta berodde på datumet och krock med Forodrims evenemang samma helg - i väldigt liten mån, tror jag. Det har varit mycket svårare att nå ut denna gång. Trots tidvis ganska ihärdig marknadsföring har det varit trögare med följare på Twitter och Facebook, färre anmälda till FB-evenemanget osv. Nej, du har helt rätt i att Euroconeffekten håller på att klinga av.
Re: Tackar!
Date: 2017-05-29 05:29 pm (UTC)Vi får fundera mer på hur vi ska vidmakthålla Sverifandom. Jag är själv ganska nöjd med storleken 300-400 fans på en kongress i Stockholm eller Uppsala, risken är väl snarast om vi fortsätter att krympa. En sak som jag tror är viktig där är att försöka hålla uppe lokal aktivitet - Sverifandom idag känns extremt orienterad mot just Swecon - det blir en en-gång-om-året-fandom, och det är knappast bra för oss.
no subject
Date: 2017-05-30 06:34 am (UTC)no subject
Date: 2017-05-30 06:56 am (UTC)